Miksi palkata kesätyöntekijä?
Kesä alkaa olla pian jo kulman takana ja se tarkoittaa monille yrityksille kiireisempää kautta ja liiketoiminnan vilkastumista. Kesätyönhaku on monella nuorella alkanut jo alkuvuodesta, mutta yleisesti se on kuumimmillaan juuri helmi-maaliskuussa. Tähän aikaan vuosittain moni yrittäjä pohtiikin, olisiko järkevää palkata yritykselle kesätyöntekijä. Tässä blogissa tarkastelemme syitä siihen, miksi kesätyöntekijän palkkaaminen saattaisi kannattaa ja mikäli rekrytointipäätökseen päädytään - mitä kaikkea yrittäjän täytyy ja kannattaa huomioida kesäavun palkkauksessa.
Sisältö:
Miksi palkata kesätyöntekijä?
Muista nämä kesätyöntekijää hakiessa ja palkatessa
Joustava yrityslaina mahdollistaa kesätyöntekijä rekrytoinnin
Miksi palkata kesätyöntekijä?
Kesätyöntekijän palkkaaminen voi olla erinomainen investointi monellakin tapaa. Kesätyöntekijät tuovat tullessaan uutta energiaa ja tarjoavat yritykselle lisäresursseja kiireisimpiin sesonkeihin.
- Tuoreet näkökulmat ja ideat: Kesätyöntekijät tuovat organisaatioon yleensä täysin uusia näkökulmia ja ideoita. He ovat usein innokkaita, motivoituneita ja voivat tarjota raikasta lähestymistapaa liiketoiminnan haasteisiin. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä esimerkiksi markkinoinnin kannalta. Jos somemarkkinointi on ollut pidempään mietintämyssyssä, mutta oma osaaminen ja ymmärrys lukuisiin eri alustoihin ja käynnissä oleviin trendeihin ei riitä, voi nuoremmasta työntekijästä olla somessa korvaamaton apu.
- Lisää työvoimaa kiireisimpiin aikoihin: Kesä on monille yrityksille kiireisintä sesonkiaikaa. Kesätyöntekijöiden palkkaaminen voi auttaa tasapainottamaan työvoiman tarpeen ja varmistamaan, että projektit pysyvät aikataulussa. Tämä taas vähentää yleistä stressiä ja parantaa työn hallintaa ja lisää tuottavuutta.
- Lisää joustavuutta ja tuottavuutta: Osaavien kesätyöntekijöiden palkkaaminen lisää yrityksen joustavuutta. Kesätyöntekijä voi työskennellä esimerkiksi kausiluonteisissa projekteissa, hoitaa yksittäisen projektin, johon yrityksen normaalit resurssit eivät riitä tai sijaistamaan lomaa pitäviä työntekijöitä. Tämä auttaa tasapainottamaan työkuormaa ja varmistamaan, että työt jatkuvat sujuvasti. Kun yritys pyörii ja kaikille tehtäville on tekijänsä, voi yrittäjä itsekin ottaa rennommin. Lue täältä lisää yrittäjän lomasta!
- Tulevaisuuden tekijät: Kesätyöntekijöiden palkkaaminen voi olla myös erinomainen tapa etsiä tulevia työntekijöitä ja tutustuttaa nuoria työelämään. Voit itse vaikuttaa myös paljon siihen, minkälaisen kuvan annat omasta toimialastasi. Yrittäjänä pystyt tarjoamaan kesätyöntekijöille mahdollisuuden oppia yrityksestäsi ja toimialasta enemmän, mikä voi motivoida heitä hakeutumaan alan koulutukseen ja myöhemmin työpaikkoihin. Hyvänä ja reiluna työnantajana vahvistat myös yrityksesi mainetta.
- Testausta ennen pysyvää palkkaamista: Kesätyöntekijöiden palkkaaminen antaa sinulle myös niin sanotusti mahdollisuuden testata potentiaalisia työntekijöitä ennen heidän vakinaista palkkaamistaan. Voit arvioida kesätyöntekijän taitoja, soveltuvuutta organisaatioon sekä tiimiin ja nähdä, miten he sopeutuvat yrityksesi kulttuuriin. Kesäkauden jälkeen sinulla voi olla käsissäsi arvokas tiimin jäsen, joka kannattaa ehdottomasti vakinaistaa.
Muista nämä kesätyöntekijää hakiessa ja palkatessa
Kesätyöntekijää hakiessa ja palkattaessa tulee olla yhtä huolellinen kuin ketä tahansa muuta työntekijää rekrytoitaessa. Lue kattava artikkelimme oikean työntekijän löytämisestä.
Muista hakuvaiheessa ainakin:
- Oikeat kanavat, joissa haluat kesätyöpaikasta/paikoista ilmoittaa. Onko sinun yrityksesi tarpeisiin paras kanava yrityksesi omat kotisivut tai sen sosiaalinen media, paikallinen printti, erilaiset rekrytointitapahtumat (esimerkiksi oman alasi opiskelijoiden tapahtumat), sosiaalinen media yleisesti vai erilaiset työpaikkaportaalit?
- Kartoita kesätyöntekijän työtehtävät selkeästi työpaikkailmoituksessa. Ilmoita millaista henkilöä tehtävään haetaan ja kuinka paljon töitä on tehtävänä. Kerro myös avoimesti mitä yrityksesi tulee työntekijälle tarjoamaan.
- Hyvän työnantajamielikuvan rakentamiseksi muista ilmoittaa ei-valituille hakijoille, että valinta ei tällä kertaa osunut heihin, älä jätä ketään roikkumaan.
Kun oikea henkilö kesätyöhön löytyy, muista ainakin:
- Tehdä kirjallinen työsopimus, johon on kirjattu vähintään työsuhteen kesto, työtehtävät, -aika sekä -paikka selkeästi ja tietenkin palkka.
- Kesätyöntekijän työehdot ovat samat kuin muillakin työntekijöillä, sovitut työvuorot pitävät, lomapäiviä kertyy, mikäli työtä on vähintään siihen vaadittavan minimimäärän kuukaudessa ja työntekijän sairastuessa, hänelle kuulu sairasloma.
- Tukea ja opastaa kesätyöntekijää – varsinkin nuorelle työntekijälle, kesätyö voi olla ensimmäinen kosketus työelämään ja tällöin työntekijä voi tarvita enemmän tukea ja opastusta. Panosta kunnon perehdytykseen ja käy kesätyöntekijän kanssa yhdessä läpi sekä itse työ, että työpaikan yleiset tavat ja käytännöt.
Mikäli palkkaat alaikäisiä kesätyöntekijöitä, tulee sinun muistaa muutama ylimääräinen asia. Alle 13-vuotiaat nuoret eivät vielä käytännössä saa tehdä töitä ollenkaan ja 13–14-vuotiaatkin vain rajoitetusti kevyttä työtä. Yli 15-vuotiaita koskevat työajan suhteen samat periaatteet kuin aikuisia ja he voivat solmia työsopimuksensa itse - huoltaja voi halutessaan kuitenkin purkaa 15-vuotiaan työsopimuksen. Tarkista myös lista nuorille sopimattomista töistä, jotta et vahingossakaan teetä nuorella työntekijällä kiellettyä työtä.
Joustava yrityslaina mahdollistaa kesätyöntekijä rekrytoinnin
BusinessCredit-yrityslaina tuo helpotusta kesätyöntekijän rekrytointipäätöksen tekemiseen. Täysin suomalaisen rahoitusyhtiön tarjoama yrityslaina sopii erinomaisesti varsinkin pienyrityksille, jotka tarvitsevat joustavaa rahoitusta työvoimakustannusten noustessa. Yrityslainaa on helppoa hakea nopealla ja yksinkertaisella verkkohakemuksella. Päätöksen yrityslainasta saat ilman viivästyksiä jo saman päivän aikana.
Jos harkitset kesätyöntekijöiden palkkaamista, muista suunnitella siihen tarvittava rahoitus, työpaikkailmoitus ja varsinkin kesätyöntekijän perehdytys sekä ohjaus huolellisesti. Kun kesätyöntekijä saa tarvittavan tuen, hän voi olla todellinen voimavara yrityksellesi kesäkauden aikana ja mahdollisesti myös sen jälkeen.