Miten toiminimi nostaa palkkaa?
Toiminimellä toimiva yrittäjä voi maksaa palkkaa muille, mutta yrittäjä ei voi maksaa itselleen palkkaa. Toiminimiyrittäjä voi kuitenkin nostaa oman palkkansa
yksityisottoina.
Toiminimen palkka
Toiminimi on henkilöyhtiö, eli yritys on käytännössä yrittäjä itse ja toiminimiyrityksen rahat ovat yrittäjän rahoja. Toiminimen ja yrittäjän taloudet eivät ole erillään toisistaan, joten yrittäjän on huolehdittava kaikista toiminimen taloudellisista vastuista. Tämän johdosta ei ole välttämätöntä perustaa toiminimiyritykselle omaa tiliä, mutta suositeltavaa se toki on yrityksen kulujen seuraamiseksi.
Toiminimiyrittäjä voi nostaa yrityksen tililtä käyttöönsä rahaa yksityisottoina. Yksityisotoista käytetään toisinaan nimitystä yksityisnosto tai puhekielessä termiä toiminimen palkka. Yksityisottojen määrää ei ole rajoitettu, vaan niitä voi tehdä niin usein kun haluaa. Toiminimiyrittäjän kannattaa myös huomioida, että itselleen ei voi ottaa luontaisetuja kuten lounas- tai autoetu koska palkkaa ei makseta.
Yksityisotot eivät vaikuta yrityksen tulokseen. Toiminimiyrittäjän kannattaa kuitenkin huomioida yksityisottoja tehdessään, että maksun viestikenttään kannattaa kirjanpitoa helpottamaan merkitä ”yksityisotto”.
Palkanmaksu työntekijöille
Toiminimi voi maksaa työsuhteessa oleville työntekijöille palkkaa samoin kuin muissakin yritysmuodoissa. Tällöin toimialayrittäjän vastuulla on hoitaa työntekijöiden lakisääteiset velvoitteet. Toiminimiyrittäjä ei voi kuitenkaan voi maksaa palkkaa puolisolleen tai alaikäiselle lapselleen.
Työntekijöiden kanssa tulee tehdä työsopimus aivan kuten muissakin yritysmuodoissa. Lakisääteisiä velvoitteita ovat mm. eläke- ja sosiaaliturvamaksut, työttömyysvakuutus- sekä tapaturmavakuutusmaksut.
Toiminimen tulot ja verotus
Tuloista maksetaan aina veroja, näin on myös toiminimen liiketoiminnassa. Yksityisottojen kohdalla verotus kohdistuu henkilöyritykseen ja yrittäjän on pidettävä huolta siitä, että verot tulee maksettua.
Yksityisottoja ei merkitä kirjanpitoon ja niillä ei ole vaikutusta verotettavaan yritystuloon. Toiminimiyrittäjän tulovero muodostuu koko vuoden tienesteistä, yksityisottoja ei siis veroteta erikseen. Yrittäjä on kuitenkin aina vastuussa verojen maksamisesta. Toiminimen pankkitilillä kannattaakin pitää riittävästi rahaa verojen maksua varten. Toiminimen kuuluu maksaa arvonlisäveroa ja tuloveroa.
Toiminimellä yritystoimintaa voi hyvin tehdä myös sivutoimisesti ja jos liiketapahtumien määrä on pieni, voi helposti hoitaa kirjanpidon itsekin.
Muista nämä kun teet yksityisottoja
Toiminimi ei maksa yrittäjälle varsinaista palkkaa, mutta yksityisottojen avulla yrittäjä voi nostaa käyttöönsä rahaa elämistä varten. Toiminimiyrittäjän on hyvä muistaa seuraavat asiat:
- Tulovero maksetaan koko vuoden tienesteistä. Tämä on hyvä muistaa kirjanpitoa varten. Yrittäjän yksityisotot eivät pienennä yrityksen tulosta eikä se ole yritystoimintaan liittyvä kulu.
- Toiminimen kuuluu maksaa arvonlisäveroa. Arvonlisävero lisätään laskuihin ja kyseinen summa vain kulkee yrityksen tilin kautta valtiolle. Arvonlisäveron osuus ei siis ole toiminimiyrittäjän rahaa.
- Varmista, että tilillä on rahaa verojen maksuun. Toiminimen tilillä kannattaa pitää aina sen verran rahaa, että tuloverojen ja arvonlisäveron maksaminen onnistuu.
Eri yritysmuodoista ja niiden palkanmaksusta löydät lisää tietoa Miten yritysmuodot eroavat toisistaan -blogistamme.