Usein kysyttyä factoring rahoituksesta
Factoring rahoitus tarkoittaa myyntisaatavien panttaamista luottoa vastaan. Näin yritys saa myyntisaatavat tilille välittömästi laskun lähetyksen jälkeen, eikä vasta maksun jälkeen. Toisin sanoen factoring rahoituksella yritys parantaa maksuvalmiuttaan. Factoring saattaa tuntua aiheena monimutkaiselta, mikäli siihen ei ole tutustunut tarkemmin. Tässä artikkelissa avaamme yleisimpiä kysymyksiä factoring rahoituksesta.
Sisältö:
Miten factoring eroaa laskurahoituksesta?
Kenelle factoring rahoitus sopii?
Miksi yritykset käyttävät factoringia?
Mutkistaako factoring yrityksen toimintaa?
Voiko factoring vaikuttaa asiakassuhteeseen?
Onko factoring kallista?
Miten factoring eroaa laskurahoituksesta?
Factoring rahoitus on jatkuvaa laskujen myyntiä, mutta pelkkä laskujen myynti tai laskurahoitus viittaavat useimmiten yksittäisen tai useamman laskun kertamyyntiin. Factoringista tehdään joko jatkuva tai määräaikainen sopimus, jolloin kaikki yrityksen laskut siirretään rahoitusyhtiölle. Factoring palveluun kuuluu tyypillisesti myös maksujen seuranta ja laskujen perintä, joten yritys voi myös ulkoistaa halutessaan koko myyntireskontransa factoring palvelun avulla.
Kenelle factoring rahoitus sopii?
Vaikka factoring sopii erilaisille yrityksille ja moneen rahoitustarpeeseen, saa hyödyn maksimoitua, jos yritys voi siirtää kaikki myyntisaatavat factoring palveluun. Erityisen hyvin factoring rahoitus sopii kasvaville yrityksille ja toimialoille, joissa sovelletaan pitkiä maksuehtoja.
Yrityksen laskutuksen olisi hyvä olla vuositasolla kohtalaisen tasaista niin kappalemääräisesti, kuin liikevaihdollisesti. Tietysti kausivaihteluja tulee lähes jokaisessa yrityksessä, mutta jos yrityksen laskutus on satunnaista, voi yksittäisten laskujen rahoitus olla kannattavampi vaihtoehto.
Factoring voi olla toimiva ratkaisu:
- isommalle yritykselle
- yritykselle, joka laskuttaa paljon määrällisesti ja liikevaihdollisesti
- laskutus on vuositasolla säännöllistä
- yritykselle, joka haluaa siirtää kaikki laskut factoring rahoitukseen
- kun yritys haluaa tehostaa liiketoimintaa ulkoistamalla laskutuksen
Miksi yritykset käyttävät factoringia?
Factoring rahoituksen kasvava suosio kumpuaa yleisestä maksuehtojen pidentymisestä eri toimialoilla. Maksuajat ovat pidentyneet aikaisemmin tyypillisestä 14–30 päivästä jopa useisiin kuukausiin, joka luo haasteita yrityksien talouden tasapainottamiseen. Tilannetta ei helpota se, että usein kaikista suurimmat maksut ovat ne, joiden maksuajat ovat pisimmät.
Yrityksen on vaikea maksaa omia maksujaan tai tehdä liiketoimintaan tarvittavia hankintoja, kun saatavia joutuu odottamaan useita kuukausia. Erityisesti rakennusalalla alkavien urakoiden kustannukset ovat etupainotteisia ja materiaaleihin, sekä työkustannuksiin palaa paljon rahaa ennen kuin yritys näkee ensimmäistäkään maksua. Factoringin avulla yritys saa kassavirrastaan ennustettavamman, jolloin myös uusien työprojektien vastaanottaminen on mahdollista, ennen myyntilaskujen kotiutumista.
Mutkistaako factoring yrityksen toimintaa?
Factoringia tuntematon voi ymmärrettävästi ajatella, että sen käyttö voi vaikeuttaa yrityksen käytäntöjä ja lisätä henkilöstön työtaakkaa. Yleensä tässä käy juuri päinvastoin, sillä hallinnollisen työn tarve vähenee, kun rahoitusyhtiö hoitaa laskutuksen, maksujen valvonnan, maksuhuomautukset ja mahdollisen perinnän.
Aikaisemmin factoring on voinut olla kömpelö ratkaisu, kun tarvittavia tietoja on täytynyt liikuttaa manuaalisesti yrityksen ja rahoitusyhtiön välillä. Teknologian kehitys onkin tehnyt factoringista entistä helpompaa, kun laskutusaineiston siirtäminen onnistuu sähköisesti eri järjestelmien välillä.
Voiko factoring vaikuttaa asiakassuhteeseen?
Factoring rahoitus saattaa ymmärrettävästi arveluttaa myös asiakassuhteiden osalta. Factoring ei vaikuta negatiivisesti asiakassuhteisiin, sillä prosessi on rakennettu järjestelmälliseksi hyviksi todistettujen toimintamallien avulla. Tällainen toimintamalli voi jopa parantaa asiakassuhteita.
Onko factoring kallista?
Factoringin hinta riippuu tietysti rahoitusyhtiöstä, mutta yleisesti se on hyvin kilpailukykyinen rahoitusmuoto, sillä laskut ovat hyvä vakuus rahoitukselle. Sen kustannukset ovat hyvin ennustettavissa ja kustannuksia tasapainottaa hallinnointikuluista tehty säästö. Lisäksi maksuvalmiuden tehostaminen auttaa yritystä hyödyntämään omien ostojen käteisalennuksia ja mahdollistaa parempien sopimusehtojen tarjoamisen omille asiakkailleen.