Mitä laskelmia yrityksen tulisi tehdä?

Kannattavuuslaskelma

Yrityksen talouden oikeanlainen hallinta on avainasemassa liiketoiminnan menestyksessä ja sen kasvussa. Yrittäjän arki on täynnä päätöksiä, joihin yrityksen taloudellinen tilanne vaikuttaa suoraan. Erilaiset kuukausittaiset ja vuosittaiset laskelmat ovat yrittäjälle tärkeitä työkaluja, sillä ne auttavat hahmottamaan, missä yritys taloudellisesti seisoo. Huolellisesti ajan kanssa tehdyt laskelmat ja suunnitelmat antavat selkeän suunnan tulevaisuuden päätöksille. Tässä artikkelissa käsittelemme kannattavuuslaskelmaa ja kassavirtalaskelmaa ja sitä, miksi ne ovat olennainen osa yrityksen taloudenhallintaa.

Tulot ja menot – perustason kannattavuusanalyysi

Ensimmäinen askel yrityksen talousasioiden hallinnassa on tarkastella sen tuloja ja menoja. Tällainen perusanalyysi paljastaa nopeasti, onko yritys kannattava ja kuinka hyvin se pärjää kilpailussa.

Tulojen ja menojen seuranta eli kattavuusanalyysi tai kattavuuslaskelma tarkoittaa kaikkien vuoden aikana syntyneiden tuottojen ja kulujen ylös kirjaamista ja analysointia. Hyvä käytäntö on jakaa tulot ja kulut eri kategorioihin, kuten tuotteiden myyntiin, palveluihin, markkinointiin ja henkilöstökuluihin. Näin pystyt helposti tunnistamaan, mitkä osa-alueet tuottavat eniten arvoa ja mitkä voivat vaatia säästötoimenpiteitä.

 

Mikä on kannattavuuslaskelma?

Kannattavuuslaskelma laskee tulojen, kulujen ja katteiden perusteella sitä, kuinka paljon yritykselle jää voittoa tai aiheutuu tappiota. Kannattavuuslaskelma on siis yrityksen talouden suunnittelun ja seurannan työkalu, joka auttaa sinua yrittäjänä arvioimaan, onko liiketoimintasi tuottoisaa – kuinka paljon yrityksesi tulee tehdä voittoa, jotta se on kannattava ja sillä saa tuloja?

Kannattavuuslaskelmaa käytetään usein liiketoiminnan kehittämisen, hinnoittelun tai investointipäätösten tukena. Yrittäjille on netissä tarjolla runsaasti valmiita, ilmaisia pohjia laskelman toteuttamiseen. Käymme seuraavaksi kuitenkin laskelman perusperiaatteen läpi.

 

Miten kannattavuuslaskelma tehdään?

1. Kerää tiedot kaikista yrityksen tuloista ja menoista:
Tulot - Kaikki yrityksen myynnistä tai muista lähteistä (esim. vuokrat, tuet) saatavat tuotot
Menot - Kaikki kulut, jotka liittyvät liiketoiminnan pyörittämiseen (esim. henkilöstökulut, vuokrat, materiaalit)

2. Jaa kulut kiinteisiin ja muuttuviin kuluihin:
Kiinteät kulut - Eivät muutu myynnin määrän mukaan (esim. vuokrat ja vakuutukset)
Muuttuvat kulut - Vaihtelevat suoraan myyntivolyymin mukaan (esim. raaka-aineet ja alihankintapalvelut)

3. Laske myyntikate:
Myyntikate saadaan vähentämällä myyntituloista muuttuvat kulut
Kaava: Myyntitulot - Muuttuvat kulut = Myyntikate

4. Vähennä kiinteät kulut:
Kiinteät kulut vähennetään myyntikatteesta, jolloin saadaan selville yrityksen voitto tai tappio
Kaava: Myyntikate - Kiinteät kulut = Voitto/Tappio

5. Analysoi saamasi tulos ja päätä tarvittavista toimenpiteistä
Jos laskelma osoittaa, että yritys ei ole kannattava, voidaan alkaa tarkastella esimerkiksi kustannusten karsimista, hinnoittelun korjaamista tai myynnin kasvattamista sekä aloittaa tarvittavat toimenpiteet.

 

 

Kassavirtalaskema

Kassavirran hallinta on yksi kriittisimmistä asioista yrityksen selviytymisen kannalta. Positiivinen kassavirta varmistaa, että yrityksellä on riittävästi varoja kattamaan sen päivittäiset kulut ja investoinnit.

Kassavirtalaskelma auttaa seuraamaan, mistä rahaa tulee yrityksen tilille ja mihin se menee. Kassavirtalaskelma auttaa myös ennustamaan mahdollisia kassavajeita, jotta voit varautua niihin ajoissa esimerkiksi yrityslainalla, lykkäämällä hankintoja tai tehostamalla saatavien keräämistä. Vuoden lopussa tehtävä kassavirta-analyysi auttaa näkemään, miten hyvin yrityksen likviditeetti on pysynyt hallinnassa. Myös myynnin kannalta kassavirtalaskelma on hyvä mittari, sillä se kertoo kuinka paljon myyntiä olisi vielä tehtävä maksujen kattamiseksi.

Kassavirtalaskelma on yrityksen taloudenhallinnan työkalu, joka esittelee kassaan tulevat ja sieltä lähtevät rahavirrat tietyn ajanjakson aikana. Useimmiten kassavirtalaskelma laaditaan kuukausittain, mutta se voidaan tehdä myös viikoittain tai vuosittain riippuen yrityksen tarpeista. Kassavirtalaskelman sisältö voidaan jakaa kolmeen osaan:

  • Liiketoiminnan kassavirta: Päivittäisestä liiketoiminnasta syntyvä rahavirta.
  • Rahoituksen kassavirta: Rahavirrat, jotka syntyvät lainoista, osingoista tai pääomasijoituksista.
  • Investointien kassavirta: Rahavirrat, jotka liittyvät esimerkiksi koneiden hankintaan tai omaisuuden myyntiin.

Alla esimerkki kuukausittaisen kassavirtalaskelman toteuttamisesta:

Liikevaihto

+ Liiketoiminnan muut tuotot

- ostot ja palvelut

- henkilöstökulut

- poistot- ja arvonalennukset

- liiketoiminnan muut kulut

= Liiketulos / tappio

- korot

= Voitto ennen veroja (EBIT)

- tuloverot

= Voitto verojen jälkeen

+ poistot

= Liiketoimintajäämä

+ otetut lainat

- maksetut lainat

- osingonjako

+/- käyttöpääoman muutos

= Rahoitusjäämä

- investoinnit

= Investointijäämä

= Kassavirta kk

Kannattavuuslaskelma ja kassavirtalaskelma ovat kumpikin tärkeitä talouden navigaattoreita yrityksille. Ne tarkastelevat yrityksen taloutta hieman eri näkökulmista, mutta niiden välinen yhteys on tärkeä, koska vaikka yritys olisi kannattava, se voi kohdata maksuvalmiusongelmia ilman riittävää kassavirran hallintaa. Näiden kahden laskeman avulla voit tehdä parempia päätöksiä, hallita riskejä ja luoda vakaamman pohjan yrityksesi kasvulle. Säännöllinen kassavirran ja kannattavuuden tarkastelu sekä niihin perustuvien päätösten tekeminen ovat avainasemassa, kun haluat pitää yrityksesi talouden hyvässä hallinnassa.

Mikäli haluat varmistaa, että yrityksesi taloudenhallinta on huipputasolla, kannattaa jopa harkita taloushallinnon asiantuntijoiden tai nykyaikaisten digitaalisten työkalujen hyödyntämistä. Hyvin tehdyt laskelmat eivät nimittäin pelkästään auta täyttämään yrittäjän velvoitteita, vaan ne antavat varmuutta ja suuntaa yrityksesi liiketoiminnalle.

Mikäli rahoitus on liiketoiminnan kehittämisen ja kattavien talouslaskelmien tekemisen esteenä, BusinessCreditin tarjoamat joustavat rahoitusratkaisut voivat auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi tehokkaammin.

10.12.2024

Hanki taloushallinnon asiantuntijoiden apua yrityslainalla

BusinessCredit on kotimainen ja joustava vaihtoehto perinteiselle pankkilainalle. Lainan hakeminen ei sido mihinkään. Voit tutustua tarjoukseen rauhassa ja tehdä päätöksen, kun sinulle sopii.

Pyydä lainatarjous

Alexis Erosen on BusinessCredit laskurahoituksen rahoitusjohtaja
Laskurahoitus on kokonaisvaltainen ratkaisu liiketoiminnan kasvuun 

Laskurahoitus on innovatiivinen rahoitusmuoto, joka auttaa yrityksiä likviditeetin parantamissa sekä käyttöpääoman tehostamisessa. Suomalaisille yrittäjille se ei kuitenkaan ole vielä kovinkaan tuttu. Lue BusinessCredit Laskurahoituksen rahoitusjohtaja Alexis Erosen ajatukset laskurahoituksesta.
20.12.2024

Yrityksen joululahjoissa kannattaa huomioida verottajan näkökulma
Yrityksen joululahjat

Joulu on lähellä ja on taas aika ilahduttaa yrityksen työntekijöitä, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita joulutervehdyksellä. Tässä artikkelissa kertaamme mitä kannattaa huomioida lahjojen verotuksessa ennen kaupoille suuntaamista.
26.11.2024

Ostokset tehdään joulusesongin aikana usein verkossa
Kuinka erottua kiireisessä joulusesongis­sa?

Joulu on pian taas täällä! Tehostamalla yrityksesi visuaalista ilmettä, panostamalla asiakaspalveluun ja hyödyntämällä erikoistarjouksia voit erottua kilpailijoistasi, kasvattaa myyntiä ja parantaa asiakaskokemuksia juhlakaudella. Nappaa blogimme vinkit ja varmista, että yrityksesi erottuu loppuvuoden vilskeessä.
12.11.2024