Yrityksen luottotiedot ja maksuhäiriöt

Yrityksen luottotiedot kertovat yrityksen toiminnasta

Yrityksen luottotiedot ja maksuhäiriömerkinnät vaikuttavat yrityksen toimintaan monin tavoin. Yrityksen luottotietojen tarkastaminen tehdään usein ennen luoton myöntämistä, jotta saadaan tietoa yrityksestä ja sen maksukäyttäytymisestä. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä luottotiedot ovat, miten maksuhäiriö merkinnöt vaikuttavat yrityksen toimintaan ja miten yritys voi välttää maksuhäiriömerkinnät.

Sisältö:

Yrityksen luottotiedot
Miten tarkistan yrityksen luottotiedot?
Yrityksen maksuhäiriöt
Miten yritys voi välttää maksuhäiriömerkinnät?
Rahoituksesta apua käyttöpääoman tarpeessa

Yrityksen luottotiedot

Yrityksen luottotiedoilla tarkoitetaan tietoja, jotka kertovat yrityksen maksukyvystä, maksuhalukkuudesta ja kyvystä vastata sitoumuksistaan. Näitä tietoja keräävät Suomalaiset luottotietoyhtiöt Suomen asiakastieto ja Bisnode luottotietorekistereihin. Myös perintäalalla toimivat yritykset keräävät tietoja yrityksen maksukäyttäytymisestä omiin rekistereihinsä.

Luottotietoja käytetään tyypillisesti yritysluottokorttia ja -lainaa myönnettäessä tai muun sitovan sopimuksen yhteydessä. Käytännössä luottotietomerkintä tarkoittaa maksuhäiriömerkintää, mutta yrityksen luottotiedoista ilmenee niiden tarkastuspaikasta riippuen maksuhäiriömerkintöjen lisäksi esimerkiksi maksutapatiedot, tilinpäätöstietoja ja muita julkisia tietoja.

Miten tarkistan yrityksen luottotiedot?

Ilmaiseksi saatavien yrityksen perustietojen ja maksullisien luottotietoraporttien avulla voi arvioida yrityksen maksukykyä. Luottotietoraportteja voi tilata useista eri luottotietopalveluista kätevästi netistä, joten voit tarkistaa yrityksen luottotiedot ja maksuhäiriömerkinnät tarvittaessa nopeasti.

Yrityksen maksuhäiriöt

Yrityksellä voi olla luottotietorekisterissä erityyppisiä ja -pituisia maksuhäiriömerkintöjä tai muita luottotietomerkintöjä. Yrityksen maksuhäiriömerkintä syntyy, mikäli se ei maksuhuomautuksista huolimatta maksa velkaansa. Tyypillisin maksuhäiriömerkintä on trattaprotesti, joka syntyy, kun perintätoimiston lähettämää trattaa makseta eräpäivään mennessä.

Maksuhäiriömerkintä ei tule yritykselle yllättäen, vaan siitä on etukäteen tiedotettu, sillä merkintä vaatii pitkittyneen maksujen laiminlyönnin. Maksuhäiriömerkinnän syntymisen ja säilytysajan perusteet on määritelty luottotietolaissa.

Yrityksen maksuhäiriömerkintä kesto

Maksuhäiriömerkintöjä on useita erilaisia ja niiden säilytysaika vaihtelee 2-5 vuoden välillä, riippuen merkinnän tyypistä ja siitä tuleeko merkintöjä lisää. Esimerkiksi yrityksen konkurssi, yrityssaneeraus ja trattaprotesti aiheuttavat omanlaisen merkinnän, joilla on oma poistumisaika.

Esimerkkejä yrityksen maksuhäiriömerkinnän kestosta:

Merkintä

Selite

Poistuminen kestää

ATR

Yksityisoikeudellinen trattaprotesti

3 vuotta

AST

Yksityisoikeudellinen trattaprotesti, ei julkaistava

3 vuotta

LKP

Tililuottoon tai luottokorttiin liittyvä maksuhäiriö

2 vuotta

TTT

Osamaksukauppalain mukainen tilitys ja tavaran takaisinotto

3 vuotta

UM

Verottajan julkaisemat tilittämättömät veronpidätykset ja alv-erät

3 vuotta


Konkurssia koskevat merkinnät poistetaan luottotietorekisteristä viiden vuoden kuluessa konkurssin alkamisesta. Mikäli konkurssihakemus on peruttu tai konkurssi on määrätty peruuntumaan, tulee näihin liittyvät maksuhäiriömerkinnät poistaa 4 kuukauden kuluessa tuomioistuimen päätöksestä. Kaikkien eri merkintöjen lyhenteet, syyt ja poistumisajan voit katsoa täältä.

Yrityksen maksuhäiriömerkintä vaikuttaa monissa tilanteissa

Yrityksen luottotiedot ja mahdolliset maksuhäiriömerkinnät tarkastetaan esimerkiksi yrityslainaa hakiessa, luottokorttia haettaessa, laskulle myydessä tai puhelinliittymäsopimusta tehdessä. Maksuhäiriömerkintä ei automaattisti ole esteenä näissä tilanteissa, mutta se voi vaikeuttaa monia yrityksen toimia. Yrityksen vakuutuksien saaminen voi vaatia ennakkomaksua tai vuokrasopimuksen solmiminen ei onnistu joka paikassa.

Miten yritys voi välttää maksuhäiriömerkinnät?

Yksinkertainen vastaus maksuhäiriöiden välttämiseen on tietenkin maksaa velat aina eräpäivään mennessä. On kuitenkin tapoja, joilla yritys voi omalla toiminnallaan välttää maksuhäiriömerkinnät.

  • Neuvottele maksuajoista velkojien kanssa – Mikäli laskuja ei voida maksaa eräpäivään mennessä, on parempi olla suoraan yhteydessä velkojaan ja tiedustella mahdollista lisäaikaa tai maksuohjelmaa.
  • Laskuta nopeasti ja tehokkaasti – Laskujen maksaminen ajallaan onnistuu helpommin, kun oma kassa on kunnossa. Tämän vuoksi on syytä kiinnittää huomiota omaan laskutukseen. Älä viivyttele omien laskujen lähettämisessä tai anna turhan pitkiä maksuaikoja ilman hyvää syytä.
  • Maksa verot ajallaan – Verot ja lakisääteiset maksut on muistettava maksaa ajallaan, sillä verohallinto ei ole kovin taipuisa organisaatio. Kaikki yrityksen verot ja niiden maksujen määräpäivät löytyvät verohallinnon sivuilta. Jos et pysty maksamaan veroja niiden eräpäivään mennessä, voit hakea maksujärjestelyä OmaVerossa tai soittamalla verohallintoon.

Rahoituksesta apua käyttöpääoman tarpeessa

Luottotiedot vaikuttavat yrityksen toimintaan monella tapaa, joten niiden menettämistä kannattaa välttää viimeiseen asti. Mikäli omat myyntisaamiset laahaavat, kassa on kausivaihtelun vuoksi tiukoilla tai muuten käyttöpääoma on vähissä, kannattaa muuten vakavaraisen yrityksen tutustua vakuudettomaan yrityslainaan. Rahoituksen avulla voit maksaa maksuhäiriöuhkaiset velat ajoissa ja maksaa yrityslainan takaisin, kun kassa on taas tasapainossa.

14.4.2020

Vakuudetonta yrityslainaa 100 000 € asti

BusinessCredit on kotimainen ja joustava vaihtoehto perinteiselle pankkilainalle. Lainan hakeminen ei sido mihinkään. Voit tutustua tarjoukseen rauhassa ja tehdä päätöksen, kun sinulle sopii.

Pyydä lainatarjous

Ostokset tehdään joulusesongin aikana usein verkossa
Kuinka erottua kiireisessä joulusesongis­sa?

Joulu on pian taas täällä! Tehostamalla yrityksesi visuaalista ilmettä, panostamalla asiakaspalveluun ja hyödyntämällä erikoistarjouksia voit erottua kilpailijoistasi, kasvattaa myyntiä ja parantaa asiakaskokemuksia juhlakaudella. Nappaa blogimme vinkit ja varmista, että yrityksesi erottuu loppuvuoden vilskeessä.
12.11.2024

Yrittämisen riskit ovat osa yrittäjän arkipäivää ja niitä on lähes mahdoton välttää
Mitkä ovat yrittäjyyden riskit?

Yrittämisen riskit ovat osa yrittäjän arkipäivää. Niitä on lähes mahdoton välttää, sillä ilman riskinottoa ei välttämättä synny yritystoimintaa. On kuitenkin mahdollista kartoittaa ja varautua useimpiin riskitekijöihin, jolloin on valmiimpi kohtaamaan haasteet.
29.10.2024

WS Finance ja Sortter yhteistyöhön
WS Finance ja Sortter aloittivat laskurahoitus yhteistyön

WS Finance ja lainavertailualusta Sortter laajensivat yhteistyötään, kun BusinessCredit laskurahoitus tuli uutena palveluvaihtoehtona tarjolle merkittävälle joukolle Sortterin yritysasiakkaita. Sortterin vertailualustalla suomalaiset yritykset hoitavat talousasioitaan ja etsivät tarpeesiinsa sopivaa rahoitustuotetta.
17.10.2024