Yritystoiminnan aloittaminen
Oman yrityksen perustaminen on yhä useammalla mielessä, mutta joskus on vaikea tietää, mistä lähteä liikkeelle. Onneksi oman unelman vieminen eteenpäin ei vaadi rakettitedettä, vaan ainoastaan hiukan asioiden selvittelyä.
Mikä yritysmuoto kannattaa valita?
Ennen yrityksen perustamista on hyvä miettiä liikeidea läpi muutamaan kertaan ja tehdä liiketoimintasuunnitelma. Kun idea yrityksen toiminnasta alkaa hahmottua, on hyvä pohtia sinulle sopivaa yritysmuotoa. Yritysmuodon valitseminen saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia, joten alla on lista niiden pääasiallisista eroavaisuuksista:
Kevytyrittäjyys: Tämä yritysmuoto sopii esimerkiksi heille, jotka toimivat sivutoimisina yrittäjinä päivätyön ohella tai jotka haluavat kokeilla yrittäjyyttä, mutta toiminta on aluksi pienimuotoista. Kevytyrittäjien avuksi on netissä monenlaisia palveluntarjoajia, jotka hoitavat puolestasi laskut, kirjanpidon, verot ja muut, jotta voit itse keskittyä vain työntekoon.
Toiminimi: Tämä yritysmuoto sopii esimerkiksi yrittäjille, jotka työllistävät itse itsensä ja joiden vuosittainen liikevaihto pysyy suhteellisen maltillisena. Esimerkki toiminimiyrittäjästä on esimerkiksi kampaaja, nettisivujen rakentaja tai vaikkapa jalkapallovalmentaja. Toisin sanoen toiminimen kautta voi harjoittaa monenlaista toimintaa!
Osakeyhtiö: Tämä yritysmuoto sopii liiketoimintaan, johon liittyy jo enemmän riskejä kuin edellä mainittuihin yrittäjyyden muotoihin ja jonka rahaliikenne on jo huomattavasti suurempaa. Osakeyhtiöön tarvittava alkupääoma on tällä hetkellä 2500 euroa ja osakkaita voi osakeyhtiömuodossa olla useampia.
Osuuskunta: Tämä yritysmuoto on kohtalaisen harvinainen, mutta mikään ei estä sinua perustamasta osuuskuntaan, jos sellaisen haluat perustaa. Osuuskunnan saa perustaa yksi henkilö ja osuuskunnan taloudesta ovat vastuussa osuuskunnan jäsenet osuuspääoman määrällä.
Avoin yhtiö: Tämä yritysmuoto eroaa muista siten, että yhtiössä on oltava vähintään kaksi vastuunalaista yhtiömiestä, jotka jakavat yrityksen pyörittämisen riskit yhdessä. Alkupääomaa ei näin ollen tässä yritysmuodossa tarvita lain mukaan.
Kommandiittiyhtiö: Tähän yritysmuotoon tarvitaan aina vähintään kaksi henkilöä, joista toinen on vastuunalainen ja toinen äänetön yhtiömies.
Erilaisia yritysmuotoja on siis tarjolla useita, mutta sitä ei kannata pelästyä, sillä löydät varmasti juuri sinun yrityksellesi sopivan tavan harjoittaa liiketoimintaa.
Mitä yrityksen perustaminen maksaa?
Yrityksen perustamisen kulut riippuvat pitkälti siitä, minkä yritysmuodon valitset. Toiminimen perustaminen maksaa esimerkiksi alle 100 euroa, kun taas osakeyhtiön perustamisen kustantaa sinulle lähes 400 euroa. Yrityksen perustaminen netissä on helppoa ja vaivatonta, sillä voit vain ilmoittaa yrityksen kaupparekisteriin.
Hae starttirahaa
Yrittäjien on mahdollista hakea erilaista apurahaa liiketoiminnan aloittamiseen ja tarjolla on useampaakin erilaista starttirahaa. Ehdot rahojen saamiseksi vaihtelevat rahan myöntäjästä riippuen ja kannattaakin tutustua kunnolla erilaisiin mahdollisuuksiin. BusinessCredit haluaa olla mukana suomalaisten yrittäjien menestystarinoissa ja me tarjoammekin rahaa yritystoiminnan aloittamiseen ja pyörittämiseen tarpeen mukaan 1000 - 100 000 euroa. Toisin kuin monet muut tahot, me emme ole suinkaan keskittyneet ainoastaan uusien yritysten tukemiseen, vaan meiltä saat lainaa myös vanhemman yrityksen menoihin ja liiketoiminnan kasvattamisen avuksi. Yritysluotto on hyvä ratkaisu myös investointeihin tai kassavaihteluiden tasaamiseen.
Voiko yrityksen lopettaa?
Kyllä voi. Yrityksen tai toiminimen lopettaminen on ajankohtaista, jos liiketoiminta ei lähdekään käyntiin tai sinusta ei tunnukaan siltä, että haluaisit olla yrittäjä. Lopettamisesta on ilmoitettava verohallintoon ja patentti- ja rekisterihallitukseen ja yrityksen lopettamisilmoituksen voi tehdä netissä.
Milloin kannattaa perustaa yritys?
Vaikka heti! Mikäli sinulla on mielestäsi hyvä liikeidea ja unelmoit yrittäjyydestä, kannattaa ehdottomasti kääriä hihat ja panna töpinäksi. Aloita matkasi menestykseen jo tänään!