1. BusinessCredit
  2. Blogi
  3. Yrityslaina: Mistä lainaa PK-yritykselle?

Yrityslaina: Mistä lainaa PK-yritykselle?

Uuden yrityksen perustamisen rahoitukseen on useita vaihtoehtoja

Yrityksen alkutaipaleella olevalle ja jo pidempään toimineelle yritykselle rahoitusmahdollisuudet ovat erilaiset. Myös edellytykset myönteiselle lainapäätökselle vaihtelevat hyvin paljon - osa rahoittajista vaatii lainan hakijalta myös omaa pääomaa tai vähintään kattavan selvityksen liiketoiminnasta.

Liiketoiminnan kasvattaminen, investoinnit ja varaston täydennykset ovat monesti lainan taustalla, kun lainaa hakee jo pidempään toiminut yritys. Pienyrittäjä saattaa kohdata myös jonkin muun yllättävän rahamenon, johon ei löydy riittävän nopeasti omaa käyttöpääomaa. Tässä muutama vaihtoehto ulkopuoliseen yritysrahoitukseen.

Yritysrahoitus uudelle yritykselle

Aloittelevan yrityksen oman pääoman määrä antaa suuntaviivat ulkopuolisen rahoituksen määrälle. Usein oma pääoma ei riitä liiketoiminnan aloittamiseen, joten rahoitusta voi kerätä sijoittajilta tai ottamalla yrityslainaa.

Uuden yrittäjän kannattaa hyödyntää TE-toimiston myöntämää starttirahaa, joka on aloitteleville yrityksille tarkoitettu tuki. Starttirahan suuruus on 32,40 euroa päivässä, eli noin 700 euroa kuukaudessa bruttona (2017). Starttirahaa voi saada korkeintaan vuodeksi ja hakijan täytyy täyttää tiettyjä reunaehtoja, joihin voi tutustua tarkemmin TE-palveluiden sivuilla.

Pienen starttirahan lisäksi aloitteleva yritys tarvitsee useimmiten lisärahoitusta liiketoiminnan aloittamiseen, jolloin saattaa olla järkevää kääntyä Finnveran puoleen. Finnveran lainat ovat yleensä muita vaihtoehtoja edullisempia, mutta kannattaa muistaa, että rahoitusta hakeville yrityksille on laitettu tiukat kriteerit ja rahoituksen saamiseen saattaa kulua viikkoja. Mikäli startup-yritys tavoittelee liiketoiminnan nopeaa kansainvälistä kasvua, Tekesin NIY-rahoitus saattaa olla sopiva vaihtoehto.

Yrityslaina investointien rahoittamiseen

Hieman pidempään toiminut ja kassavirtaa tuottanut yritys voi hakea apua joukkorahoituksen, vertaislainan, pankkilainan tai yritysluoton kautta. Ketterä yritysluotto on nopea ja helppo rahoitustapa pienelle ja keskisuurelle yritykselle, joka tarvitsee luoton käyttöön nopeasti ilman esinevakuuksia, omaa pääomaa tai aikaa vievää paperisotaa.

Myönnetyn yrityslainan määrä vaihtelee tuhannesta eurosta jopa yli sataantuhanteen euroon. Lainaa voidaan myöntää kaikille yritysmuodoille, kuten osakeyhtiöille, toiminimelle tai kommandiittiyhtiölle. Yrityslainan saaminen vaatii lainaa hakevalta yritykseltä yhden tai kahden takaajan tai vakuudet riippuen lainasumman koosta. Takaajan täytyy useimmiten olla yrityksen toimihenkilö (omistaja, toimitusjohtaja tai hallituksen jäsen).

Mikäli lainaa hakeva yritys on luottokelpoinen ja muut lähtökohdat kunnossa, yrityslainan voi saada tilille jopa saman päivän aikana hakemuksen lähettämisestä. Yritysluotto sopii hyvin tilanteisiin, jolloin rahoitus on saatava käyttöön mahdollisimman nopeasti. Yritysluottokumppania valitessa kannattaa kiinnittää huomiota lainan hinnoitteluun, lainaehtoihin sekä lainanmyöntäjän taustaan. Kannattaa muistaa vaatia kotimaista ja maksutonta asiakaspalvelua, mikä helpottaa laina-asioiden hoitoa mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Täysin kotimaisella BusinessCreditillä yrityslainan kiinteä toimituspalkkio kerrotaan selkeästi lainatarjouksessa ja tämä sisältää kaikki lainaan liittyvät kulut.

13.6.2019
Kotimaista yritysrahoitusta joustavasti ja läpinäkyvästi

BusinessCredit on kotimainen ja joustava vaihtoehto perinteiselle pankkilainalle. Lainan hakeminen ei sido mihinkään. Voit tutustua tarjoukseen rauhassa ja tehdä päätöksen, kun sinulle sopii.

Pyydä lainatarjous
8.4.2025

Miksi palkata kesätyöntekijä?

Kesä on monille yrityksille kiireisintä aikaa vuodesta ja siksi kesätyöntekijän palkkaaminen voikin olla harkinnan arvoinen vaihtoehto. Blogissamme tarkastelemme muun muassa, miksi kesätyöntekijän rekrytointi voi olla hyödyllistä ja mitä yrityksen tulee huomioida tässä prosessissa.
19.3.2025

Myyntisaamisten hallinta ja niiden vaikutus yrityksen kassavirtaan?

Tehokas myyntisaamisten hallinta on pk-yrityksille elintärkeää, sillä se vaikuttaa suoraan yrityksen kassavirtaan ja taloudelliseen vakauteen. Jos saatavien kierto on hidasta, yritys voi joutua turvautumaan ulkopuoliseen rahoitukseen tai lykkäämään investointejaan. Ennakoiva myyntisaamisten hallinta auttaa varmistamaan, että yrityksen kassavirta pysyy terveenä.
5.3.2025

Miten yrityslainan korko määräytyy?

Yrityslainan korko on yksi merkittävimmistä lainan hintaan vaikuttavista tekijöistä. Yrityslainan korko ja muut hintaan vaikuttavat tekijät ovat aina yrityskohtaisia. Artikkelissamme käydään läpi keskeiset yrityslainan korkoon vaikuttavat tekijät sekä korkoihin liittyvät termit.