Yrityksen tärkeimmät tunnusluvut

Yrityksen taloudellisen tilan ymmärtäminen ja sen seuraaminen ovat ensiarvoisen tärkeää liiketoiminnan menestyksen kannalta. Tunnusluvut, kuten omavaraisuusaste ja käyttökateprosentti, tarjoavat arvokasta tietoa yrityksen vakaudesta ja kannattavuudesta. Yrityksen tunnusluvut ovat keskeisiä taloudellisia mittareita, jotka auttavat arvioimaan yrityksen suorituskykyä, vakautta ja kannattavuutta. Ne kertovat muun muassa yrityksen taloudellisesta asemasta, kassavirroista ja tuottavuudesta sekä auttavat selvittämään yrityksen tulevaisuuden näkymiä. Tunnuslukujen avulla voidaan tehdä vertailuja eri ajankohtien ja muiden yritysten kesken, mikä taas auttaa yrittäjää tekemään strategisia päätöksiä ja havaitsemaan mahdolliset riskit ajoissa.

 

Mitkä ovat yrityksen tärkeimmät tunnusluvut?

Yrityksen tunnusluvut lasketaan yrityksen tilinpäätöstiedoista ja tärkeimpinä tunnuslukuina voidaan pitää yleisesti vakavaraisuutta, kannattavuutta ja maksuvalmiutta.

1. Vakavaraisuus

  • Omavaraisuusaste mittaa vakavaraisuutta ja yrityksen kykyä selviytyä velvoitteista ilman ulkopuolista rahoitusta.
  • Velkaantumisaste kuvaa yrityksen velkaisuuden tasoa suhteessa omaan pääomaan.
  • Suhteellinen velkaantuneisuusprosentti mittaa yrityksen velkojen suhdetta toiminnan laajuuteen.

2. Kannattavuus

  • Liiketulosprosentti kertoo paljonko yrityksen liikevaihdosta jää voittoa ennen rahoituskuluja ja veroja.
  • Oman pääoman tuotto liittyy yritykseen sijoitettuun omaan pääomaan ja siihen, kuinka hyvin se on tuottanut voittoa.
  • Sijoitetun pääoman tuotto tarkoittaa yrityksen kykyä tuottaa voittoa suhteessa siihen pääomaan, joka on sijoitettu liiketoimintaan.
  • Myyntikateprosentti kertoo prosenttiosuuden, joka saaduista myyntituotoista jää jäljelle, kun niistä on vähennetty myytyjen tuotteiden hankintakustannukset.
  • Käyttökate ja käyttökateprosentti arvioivat yrityksen kannattavuutta ennen korkoja, veroja, poistoja ja arvonalentumisia. Kannattavuus on yritystoiminnan perusedellytys ja siksi sitä voidaankin pitää yritystoiminnan tärkeimpänä mittarina.

3. Maksuvalmius

  • Quick ratio mittaa yrityksen maksuvalmiutta eli kykyä selviytyä lyhytaikaisista veloista nopeasti rahaksi muutettavalla omaisuudellaan eli esimerkiksi käteisvaroilla.
  • Current ratio mittaa yrityksen kykyä selviytyä lyhytaikaisista veloistaan kaikkien lyhytaikaisten varojensa avulla.

Tässä blogitekstissä keskitymme erityisesti omavaraisuusasteeseen ja käyttökateprosenttiin, jotka ovat monelle yrittäjälle keskeisiä tunnuslukuja taloudellisen tilanteen arvioimisessa ja päätöksenteossa.

 

Omavaraisuusaste - mitä se kertoo?

Omavaraisuusaste siis mittaa yrityksen vakavaraisuutta ja kykyä selviytyä velvoitteistaan ilman ulkopuolista rahoitusta. Omavaraisuusaste lasketaan jakamalla oma pääoma taseen loppusummalla ja kertomalla tulos sadalla. Kaava näyttää tältä:

Omavaraisuusaste = (oma pääoma / taseen loppusumma) x 100

Hyvä omavaraisuusaste vaihtelee toimialasta riippuen, mutta yleisesti ottaen sen tulisi olla vähintään 40–50 %. Negatiivinen omavaraisuusaste tai omavaraisuusaste miinuksella tarkoittaa, että yrityksen velat ylittävät sen varat, mikä on selvä merkki taloudellisista haasteista.

Esimerkki: Kuvitellaan, että yritykselläsi on omaa pääomaa 200 000 euroa ja taseen loppusumma on 500 000 euroa. Omavaraisuusaste lasketaan yllä olevan kaavan mukaisesti seuraavasti: (200 000 € / 500 000 €) x 100 = 40 %

Tässä tapauksessa yrityksesi omavaraisuusaste on siis 40 %, mikä on hyvä taso ja kertoo, että yrityksellä on riittävästi omaa pääomaa suhteessa sen velkoihin.

Omavaraisuusasteen merkitys

Yrityksen omavaraisuusaste kertoo sen kyvystä selvitä taloudellisista riskeistä ja velvoitteista. Hyvä omavaraisuusaste antaa yritykselle liikkumavaraa ja vakautta taloudellisesti haastavina aikoina. Negatiivinen omavaraisuusaste voi johtaa maksukyvyttömyyteen ja vaikeuttaa rahoituksen saamista.

Jos yritykselläsi on matala omavaraisuusaste, voi olla hyödyllistä tarkastella mahdollisuuksia vahvistaa omaa pääomaa. Tällöin BusinessCreditin yrityslaina voi tarjota ratkaisun liiketoiminnan tukemiseen ja vakauttamiseen.

 

Käyttökateprosentti on tärkeä mittari kannattavuudelle

Käyttökateprosentti (EBITDA-marginaali) mittaa yrityksen liiketoiminnan kannattavuutta ennen korkoja, veroja, poistoja ja arvonalentumisia. Se lasketaan jakamalla käyttökate (EBITDA) liikevaihdolla ja kertomalla tulos sadalla. Käyttökateprosentin kaava on siis seuraava:

Käyttökateprosentti = (Käyttökate / Liikevaihto) x 100

Myös hyvä käyttökateprosentti vaihtelee suuresti toimialan mukaan, mutta yleisesti ottaen se osoittaa yrityksen kykyä tuottaa voittoa operatiivisesta toiminnastaan. Korkea käyttökateprosentti viestii tehokkaasta liiketoiminnasta, kun taas matala prosentti saattaa merkitä kustannushaasteita tai alhaista hintakilpailukykyä.

Esimerkki: Kuvitellaan, että yritykselläsi on liikevaihtoa 1 000 000 euroa ja käyttökate on 150 000 euroa. Käyttökateprosentti lasketaan näin: (150 000 € / 1 000 000 €) x 100 = 15 %

Käyttökateprosentti esimerkkilaskelmassa on 15 % ja se kertoo, että yritys pystyy tuottamaan 15 senttiä käyttökatevoittoa jokaisesta liikevaihtoeurosta. Tämä on yleensä hyvä taso, joka mahdollistaa investoinnit ja liiketoiminnan kehittämisen.

Käyttökateprosentin tulkinta

Käyttökateprosentti auttaa arvioimaan, kuinka paljon yritys tuottaa rahavirtaa suhteessa sen kokonaistuottoihin. Hyvä käyttökateprosentti mahdollistaa yrityksen kasvattamisen ja investointien tekemisen ilman, että liiketoiminnan jatkuvuus on uhattuna.

Yrityksen kannattavuuden parantaminen voi usein vaatia investointeja liiketoimintaan, ja tähän BusinessCredit voi tarjota tarvittavaa tukea joustavilla rahoitusvaihtoehdoilla, kuten yrityslainalla tai laskurahoituksella.

 

BusinessCreditin yrityslaina liiketoiminnan tukena

Jos yrityksesi omavaraisuusaste tai käyttökateprosentti kaipaa parannusta, BusinessCredit voi auttaa. Tarjoamme suomalaisille yrityksille räätälöityjä lainaratkaisuja, jotka tukevat liiketoiminnan kehittämistä ja kasvua. Yrityslaina voi olla ratkaisu, kun tarvitset lisärahoitusta vaikkapa käyttöomaisuuden vahvistamiseen tai investointeihin.

Nopeaa yrityslainaamme on todella helppoa hakea eikä se vaadi sinulta suuria ponnisteluita. Lainahakemuksen täyttäminen vie vain muutaman minuutin, eikä se sido sinua vielä mihinkään. Yrityslaina myönnetään ilman vakuuksia, joten myöskään vakuuksien selvittämiseen ei kulu aikaa. Parhaimmassa tapauksessa laina voi olla yrityksesi tilillä saman päivän aikana hakemuksesta.

15.10.2024

WS Finance ja Sortter aloittivat yhteistyön laskurahoituksessa

WS Finance ja lainavertailualusta Sortter laajensivat yhteistyötään, kun BusinessCredit laskurahoitus tuli uutena palveluvaihtoehtona tarjolle merkittävälle joukolle Sortterin yritysasiakkaita. Sortterin vertailualustalla suomalaiset yritykset hoitavat talousasioitaan ja etsivät tarpeesiinsa sopivaa rahoitustuotetta.
17.10.2024

Miten laskurahoitus voi tukea kasvustrategiaasi?

Laskurahoitus on tehokas väline, joka voi auttaa yritystäsi nopeuttamaan kasvuaan ja vapauttamaan käyttöpääomaa kriittisiin investointeihin. Tässä blogissa käsittelemme, miten laskurahoitus voi tehostaa markkinointikampanjoitasi ja parantaa neuvotteluasemaasi toimittajien kanssa, samalla keventäen operatiivista taakkaa ja keskittäen resursseja ydinliiketoimintaan.
17.9.2024

Loppuvuoden muistilista yrittäjälle

Loppuvuoden kiireisessä yrittäjän arjessa on tärkeää pitää mielessä useita keskeisiä päivämääriä ja tapahtumia. Tämä blogi tarjoaa suomalaiselle yrittäjälle muistilistan, joka auttaa valmistautumaan vuoden viimeisten kuukausien verotukseen, taloushallintoon, markkinointimahdollisuuksiin ja verkostoitumistilaisuuksiin.
3.9.2024